Een energiezuinig huis

Wat is jouw energielabel?

Ga je je woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan krijg je te maken met het energielabel. Kopers en huurders zien in één oogopslag of een woning zuinig of niet zuinig is. Met de klassen A (groen: zeer zuinig) tot en met G (rood: zeer onzuinig) krijg je inzicht in hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Vraag voor 1 januari 2021 een definitief energielabel aan, ook al heb je voorlopig geen plannen om je woning te verkopen

In 2015 heb je van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Als je je huis verkoopt of je gaat je huis opnieuw verhuren, dan is het verplicht om dit label definitief te maken zodat je de koper of huurder kan laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Je kunt het definitieve energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woning-kenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en  neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden.

Vraag je voor 1 januari 2021 een definitief energielabel aan dan bespaar je veel geld. Betaal je dit jaar voor een definitief label nog maximaal enkele tientjes, vanaf 1 januari 2021 stijgen de kosten voor een eengezins-woning naar verwachting naar gemiddeld €190,–. Het definitieve label is 10 jaar geldig en kun je gebruiken wanneer je binnen nu en 10 jaar je huis wilt verkopen.

Een energiezuinig huis

Wil je weten wat het energielabel van je woning is? En wat je kunt doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op verbeteruwhuis.nl. Als gediplomeerd energieprestatie-adviseur, adviseren wij je graag. 

Benieuwd naar onze aanpak? App, bel of mail ons of vul het contactformulier in.